Women on Web: 5 intrebari inspirate

de Florina Baciu

Fie ca ţi-ai dat seama sau nu, femeile au o prezenţă mai activă pe internet decat bărbaţii. O explicaţie statistică şi logică încă nu s-a găsit, dar acesta poate fi un bun prilej pentru a strânge laolaltă o sală de femei (şi câţiva bărbaţi).  Astfel că, luna aceasta a avut loc conferinţa Women on Web, conferinţă dedicata celor mai active femei din social media şi unde am dat cu subsemnata pentru a strânge câteva idei care mi-au atras atenţia:

1. ”Ce faci atunci când nu faci nimic?”

Îţi poate suna aberant/filosofic la prima vedere, dar perfect natural şi adevărat dacă te uiţi mai în profunzime. Ce faci cu mintea ta atunci când nu faci acel ceva, poate fi definitoriu pentru succesul tău pe mai departe. Pentru că succesul nu se măsoară numai în numărul de activităţi pe care le bifezi de pe to-do-list, ci cum ” stai în corpul şi mintea ta când nu faci nimic” . Cristina Bazavan a avut un discurs liber, cald şi sincer despre cât de important este să rămâi deschis la noile oportunităţi, să alegi să fii oglindă şi nu perete.

2. “De ce nu sunt femeile mai relevante în online deşi sunt mult mai active decât bărbaţii?

Întrebarea îi aparţine lui Chinezu, iar prezentarea Bogdanei Butnar a venit ca un răspuns. Bărbaţi vs femei – controversă ce există încă din epoca de gheaţă. Nu vorbim de statistici concrete, deşi s-ar putea să nu ne contrazică, ci de lucruri care se dovedesc a fi adevărate în multe situaţii, dincolo de simţul ironiei. Femeile, prin natura lor deţin viziune periferică. Ceea ce înseamnă că avem abilitatea de a fi în acelaşi timp pe mai multe ” continente” , dar pe niciunul funcţionând la putere maximă. O metaforă amuzantă făcută de Bogdana a fost analogia femei şi condusul. Femeile nu sunt chiar cele mai bune şoferiţe (noroc că nu am carnet), exemplu validat de google. De ce? Pentru că avem în cap prea multe scenarii în momentul în care ne aflăm la volan. De ce nu sunt femeile relevante în online? ” Pentru că se sparg în prea multe direcţii” .

3. Ce aşteptări să ai de la un proiect online?

Bobby Voicu a prezentat într-un mod haios câteva mituri pe care aproape oricine le are în momentul în care porneşte o afacere în online. Ceea ce pune de fapt bazele unei afaceri sunt un research foarte amănunţit înainte şi oamenii importanţi de lângă tine care ştiu să te echilibreze.

4. Ce lipseşte femeilor pentru a fi buni antreprenori?

Mentalitatea şi stereotipurile încă prezente, este răspunsul lui Andrei Roşca, răspuns pe care îl cataloghează ca părerea lui personală, bazat pe interacţiunea pe parcursul proiectelor cu un număr mare de femei. Andrei Roşca a vorbit despre antreprenoriat, despre ce înseamnă să alegi să fii antreprenor, ce poate echivala cu o nevoie de siguranţă. În ceea ce priveşte femeile, acestea încearcă să intre într-o lume a business-ului învăţând să lupte cu armele pe care le-au inventat bărbaţii. Şi totuşi antreprenoriatul este interacţiune umană la cel mai puternic nivel posibil, adică un lucru care vine natural femeilor. Idei contradictorii şi care se bat şi mai mult în cap cu întrebarea de mai sus, tocmai pentru a trezi alte întrebări care poate să ducă la răspunsul căutat. În cadrul evenimentul a fost prezentat şi topul celor mai influente femei în social media pe care îl puteţi găsi aici. Dacă sunteţi curioşi şi ar fi bine să fiţi, prezentările care au fost ţinute ieri le puteţi găsi accesând toate linkurile de mai sus, unele dintre ele sunt de neratat.

5. Şi ca să pasez ştafeta celui/celor care sper sa fi ţinut ritmul până acum, voi ce credeţi – contează sau nu sexul în online? (via Elena Cîrîc Alex Negrea)