Lider Opera: O seara YP despre Leadership
Luni, 21 octombrie, începând cu ora 19.00 la sediul IAA România, IAA Young Professionals a organizat o nouă ediţie a Serii YP orientată către poveștile de succes ale unor lideri adevărați. Întâlnirea i-a avut ca invitaţi pe Ştefan Teodorescu (Group Brands Director Ursus Breweries), Mădălina Uceanu (Managing Partner Career Advisor), Tiberiu Soare (Dirijor la Sala Radio) și Andrei Dumitrescu (Psihoterapeut).
Ce înseamnă leadershipul? E un lider respectat sau iubit? Cum putem şti dacă suntem făcuţi să fim lideri? Există lider fără viziune? Cum găseşti oamenii potriviţi şi cum construieşti o echipă performantă? Cum măsurăm performanţa leadershipului? Fie că este vorba de companii de top sau de lumea artei, la toate aceste întrebări, invitaţii ne-au oferit răspunsuri bine argumentate şi demne de urmat.
Un lider se distinge, în primul rând, prin prisma a ceea ce spun ceilalți despre el, ne mărturiseşte Mădălina Uceanu. Rolul unui profesionist este să te ajute pas cu pas să ajungi la ceea ce îţi doreşti. ‘’Atunci când ştii ce e de făcut, eşti un bun executant, când ştii să îi înveţi pe alţii, eşti un profesor, dar când ştii să îi inspiri pe cei din jurul tău, eşti un lider’’, afirmă Ştefan Teodorescu.
Ȋn opinia lui Andrei Dumitrescu, citatul lui Gabriel Garcia Marquez ‘’Nu teiubesc pentru ceea ce eşti, ci pentru ceea ce sunt atunci când sunt cu tine’’ defineşte cel mai bine noţiunea de lider. Astfel că leadershipul a devenit un fenomen social, fiindcă cu toţii avem un grad de leadership, ce poate creşte în funcţie de situaţiile în care suntem puşi. „Ingredientul esențial al unui lider este abilitatea de a-i face, prin puterea sa, și pe ceilalți puternici”, ne dezvăluie Andrei.
Un lider natural este acela care are o pasiune nemărginită pentru o anumită direcţie. Principiul de a lua ce este mai bun de la toți, deși în aparență bun, poate fi distructiv. Este important să filtrezi ceea ce ți se potrivește ție, fiindca „leadership-ul, ca și muzica, nu este o știintă, ci o artă care înglobează mai multe discipline”, ne mărturiseşte Tiberiu Soare. Lidershipul vine natural, din pasiune, completează Mădălina. La baza leadershipului stă munca structurată. Este nevoie de talent şi metodă, în urma cărora se observă valoarea. ‘’Ȋn realitate, eşti rezultatul a ceea ce ai fost mai devreme – e nevoie de timp până să ajungi la ceea ce vrei să fii şi de 5 % noroc’’, adaugă Andrei.
„Sunt un creator de motivație, inspir oamenii să facă muzica într-un anumit fel”, aşa cum îi place lui Tiberiu să creadă. Este important să îţi laşi creativitatea să lucreze pentru tine, la fel cum e nevoie de răbdare, analiză şi disciplină pentru a ajunge acolo unde îţi propui.
Aşadar, putem privi leadershipul ca pe o calitate a interacţiunilor dintre indivizi şi sisteme dintr-o echipă. Excepţia care confirmă regula este reprezentată sub forma omului – orchestră – tipul descurcăreţului şi intreprinzătorului, priceput la toate, ce ‘’cântă singur’’ la toate ‘’instrumentele’’ într-o echipă. Ȋmpreună am desluşit cum să ascultăm şi să simţim ”muzica” echipei cu scopul de a evolua ca o ”orchestră” perfect armonizată!
Sala plina la Seara YP