Pașii mici din spatele realizărilor zilnice. Povești de la tinerii IAA Young Professionals

Te-ai gândit vreodată cât de important este să te cunoști pe tine atunci când vrei să faci un pas în carieră?

Dar dacă ai avea ocazia să te descoperi și să pui bazele carierei tale în marketing și comunicare alături de oameni pasionați din industrie, dornici să te învețe lucruri și, de ce nu, să experimenteze alături de tine?

Ești la vârsta la care vrei să demonstrezi că poți, vrei să te implici mai mult și să profiți din plin de avantajele vârstei?

Tinerii IAA Young Professionals și-au dat timp pentru a se cunoaște și s-au lăsat antrenați de antrenorul Speakings, Andrei Dunuţă, pentru a ieși în față și a vorbi la un nivel profesionist despre pașii mici care au stat în spatele realizărilor zilnice din cariera lor.

„Oportunitățile sunt peste tot, trebuie doar să le identifici și să profiți de ele.”, povestește Radu Saizu. Nici nu ai spune că la o vârstă atât de fragedă (25 de ani) s-a „lovit” de atât de multe oportunități, iar acum găsește un echilibru între job, freelancing și voluntariat. „Să cauți oportunități de învățare în orice”, a fost mesajul transmis de Radu pentru alți tineri din industrie.

 

„Tu ce planuri de viitor ai?”, a fost întrebarea Oanei Crăciun deschisă publicului. Cred că toți am fost întrebați cel puțin o dată până acum acest lucru și majoritatea dintre noi a trebuit să luăm decizii cu privire la drumul pe care îl vom urma. Drumul profesional al Oanei a luat diferite întorsături, însă în toate deciziile pe care le-a luat și-a dat seama că pentru ea contează să fie fericită indiferent de ceea ce face.

În încheiere, Oana a transmis că „planurile de viitor se pot schimba pe parcursul traseului, important este să îți asumi deciziile pe care le iei și să nu te abați de la drumul către propria fericire.”

Acordă-ți timp! A fost mesajul transmis de Dorin Tecuceanu.

Să îți dai timp înseamnă să te descoperi, să-ți dezvolți calitățile, să-ți măsori slăbiciunile, să le studiezi și să le aprofundezi. Într-adevăr, ar fi ideal să existe o aplicație pentru succesul instantaneu, însă mesajul transmis de Dorin, în special pentru tinerii din marcomm la început de carieră, a fost să-și acorde timp pentru a învață, ulterior, rezultatele nu vor întârzia să apară.

 

“Oricând poți să o iei de la capăt au fost cuvintele unei tinere care zilele trecute răsuflă de bucurie la absolvirea dizertatiei. Anei Vicoveanu nu i-ai fi dat nicio șansă de a lucra în marcomm dacă ai fi cunoscut-o acum câțiva ani. A absolvit Facultatea de Chimie și a avut curajul de a o lua de la zero în industria marcomm-ului. Este un exemplu de voință și perseverență, pe care rar îl întâlnim. A investit timp în a se autoeducă în domeniul marcomm-ului și reușit să se dezvolte într-un domeniu nou. Mesajul ei pentru alți tineri că ea a fost de a nu le fi teamă să o ia la capăt, atâta timp cât cred în puterile proprii.

 

„Este important să știi cine ești, unde ești și cât de valoros ești”, ne-a transmis Andrei Vlad.

Ți s-a întâmplat și ție să ai o conversație fizică cu o persoană și ochii să-ți rămână în telefon, pierduți în mesajele din social media? Oh, da!

Specialiștii vorbesc despre Sindromul “Fear Of Missing Out” (FOMO) sau, altfel spus, frica de a rata, teama de a nu rămâne pe dinafară într-un mediu în care știrile și informațiile se întâmplă cu viteză, iar oportunitățile par la tot pasul. Specialiştii atrag atenția asupra acestui fenomen că poate duce chiar la anxietate și depresie, din cauza reflexului fiecărei persoane de a-și compară viață cu cea a celor din jur.

Andrei a ales să transmită acest mesaj către tinerii la început de drum și să sublinieze faptul că în marcomm este foarte important să știi cine eșți, unde ești și cât valorezi.

 

Cum să depășești momentele grele – a fost subiectul dezbătut de Daniela Peţu.

“Au fost momente când nu m-am putut ridica din pat de tristeţe, simțeam că nu am prieteni și nu înțelegeam de ce mi se întâmplă toate astea.” Așa a început povestea Danielei, care de departe a fost cea mai emoționantă a serii. Daniela ne-a povestit cum o experiență din copilărie a ajuns să fie cauza tristeții din viața de adult, înfluențându-i inclusiv randamentul profesional. Cu ajutorul unui psiholog a căutat cauza tristeții și a reușit să treacă peste momentele dificile. A transmis cu zâmbetul pe buze că e important să ne cunoaștem cauza tristeții și să găsim un pattern al acestor stări care au o rezolvare mai la îndemână decât am putea crede.

 

Degeaba ai cunoștințe, dacă nu le găsești adevărata valoare în realitate! O fire pragmatică, Mihaela Duică a îndemnat studenții și tinerii din marcomm de a găși adevărată valoare

în realitate a cunoștințelor învățate în facultate. Absolventă de 10 ani, face parte dintr-o generație care s-a plâns destul de mult de conținutul scăzut al dimensiunii practice a cunoștințelor învățate și s-ar fi simțit norocoasă să știe de pe-atunci de o asociație precum IAA YP, unde poți pune imediat în aplicare cunoștințele învățate.

Sfatul Mihaelei a fost de a fi curioși de a descoperi asociații care pot fi punte de legătură între informațiile învățate în facultate și practicieni în industrie, pentru o evoluție profesională mult mai rapidă.

 

Fii tu însuți, concentrează-te pe skill-urile tale! Poate părea un citat motivațional, dar Simona Ghiţuran chiar asta a ales să facă și a vrut să transmită mai departe tinerilor din industria marcomm experiențele sale personale care au condus-o la descoperirea de sine și dezvoltarea unor skill-uri cu care acum se simte mândră.

 

“Amatorii așteaptă inspirația, pe când profesioniștii muncesc pentru ea.”

Andrei Petre are doar 20 de ani, dar deja a învățat că trebuie mereu să muncești pentru ceea ce îți dorești, chiar și pentru a avea o idee genială. Așa cum a spus și el, amatorii așteaptă că inspirația să vină la ei, pe când profesioniștii muncesc până când găsesc ei inspirația, și asta îi face de fapt să fie profesioniști și respectați în domeniul lor.

 

Inţiativa a facut parte din proiectul “IAA Cuvântul”, organizat de IAA Young Professionals România, cu scopul de a valorifica potențialul membrilor, de a-i susține în dezvoltarea personală și profesională și de a-i scoate în lumina reflectoarelor pentru a dezbate teme de interes ale momentului.

Proiectul s-a lansat prin evenimentul Lessons beyond books – Find your way into marcomm, organizat în parteneriat cu SELFTRUST Academy – creatorii brandului “Speakings”.