Gândirea fixă vs. gândirea flexibilă sau cum ne influențează mentalitatea viața
Te-ai gândit vreodată până acum ce fel de mentalitate ai? Marea majoritate a oamenilor, atunci când sunt întrebați care e stilul lor de gândire, consideră că au mai degrabă un growth mindset.
Ne place să ne referim la noi ca fiind persoane flexibile, care învață din greșeli și acceptă provocările cu entuziasm, care acceptă feedback constructiv și consideră că pot învăța orice lucru nou, dacă își doresc asta.
Însă un lucru este cert: de-a lungul vieții, nu suntem doar pe o parte a baricadei sau pe cealaltă. Uneori avem un fixed minset, alteori un growth mindset. Care este diferența dintre cele două tipuri de mentalități?
Mentalitatea flexibilă, cunoscută și sub numele de growth mindset, este un concept care a luat amploare în urmă cu mai mulți ani, însă acum revine în forță, schimbând modul în care societatea privește procesul de învățare și îmbunătățind modul în care oamenii învață lucruri noi.
Această idee a văzut lumina zilei datorită profesoarei și autoarei best seller-ului: Mindset: The New Psychology of Success, Carol S. Dweck.
,,De-a lungul timpului, am studiat de ce unii oameni au succes, în timp ce alții, la fel de talentați, nu ajung la aceleași performanțe. Astfel, am descoperit că mentalitatea lor joacă un rol crucial în acest proces.”
Cei care au o mentalitate flexibilă sunt genul de oameni care știu că inteligența și abilitătile pot fi crescute și dezvoltate. Mai exact, sunt buni la ceva pentru că si-au construit acele skill-uri. Cei care nu sunt suficient de buni înseamnă că nu și-au dat interesul de a crește în acea zonă.
Pe de altă parte, cei cu o gândire fixă sunt de părere că abilitățile și inteligența sunt setate și, fie le ai, fie nu le ai. Aceștia cred că unii oameni sunt pur și simplu înzestrați cu talent pentru anumite domenii, iar alții nu. Pe scurt, pentru ei nu există control asupra abilităților și aptitudinilor.
Este demonstrat ca cei care utilizează un growth mindset au tendința de a crește, de a învața și de a realiza mai multe decât cei cu un fixed mindset.
Mai jos sunt rezumate o serie de caracteristici pentru fiecare tip de gândire. Fă o pauză de introspecție și descoperă în ce tabară te afli cel mai des. Apoi gândește-te din care situație ai avea mai mult de câștigat. Sfatul nostru: rămâi curios, provoacă-te să înveți ceva nou în fiecare zi, citește cât mai mult și inspiră-te din succesul altora! Magia este că odată ce te afli în modul de învățare și încerci să devii o versiune mai bună a ta zilnic, ajungi să-ți controlezi creierul pentru a asimila mai ușor abilitățile pe care vrei să le dezvolți. Începe cu ceva mic, setează-ți timp pentru a exersa și vei vedea că pe măsură ce progresezi, vei prinde elan să mergi în profunzime. Așa că ai răbdare, țintește realist și construiește!
Articol scris de Sabrina Vlăsceanu, membru IAA Young Professionals.