Datele statistice: o provocare vizuală
În zilele noastre, timpul parcă nu mai stă în loc pentru nimeni, iar răbdarea noastră este din ce în ce mai limitată. Suntem într-o continuă mișcare, iar atenția noastră este destul de selectivă și greu de atras.
Acest lucru se întâmplă în special atunci când vine vorba de social media, unde privirea ne este captată mai repede de o imagine sau un video, decât de o postare lungă, cu prea multe paragrafe de text, pe care ne este greu s-o citim.
Putem spune că și în cazul prezentărilor ori rapoartelor întâmpinăm același gen de proces. O prezentare bună trebuie să aibă atât un discurs bun, dar și niște slide-uri care să nu plictisească publicul, precum și idei succinte ce sprijină discursul. Iar dacă acele slide-uri conțin și date statistice iar acestea nu sunt puse într-un mod cât mai clar în prezentare, acestea se pot pierde destul de repede din vedere, și de cele mai multe ori, pot distrage publicul, făcându-l să-și piardă rapid interesul. În cazul rapoartelor, prezentarea grafică a datelor statistice este cu atât mai importantă, mai ales pentru însemnătatea acestora în lumea marcomm-ului.
De aceea, datele trebuie prezentate cât mai clar și într-un mod cât mai inovativ, să provoace curiozitate și interes persoanei pe care le citește. În momentul de față avem nenumărate instrumente prin care putem reprezenta aceste date într-un mod cât mai simplu, eficient și îndeajuns de bine realizat încât un om de marketing să nu aibă nevoie să apeleze la un grafician pentru un ajutor suplimentar.
Care sunt însă cele mai bune site-uri pe care le putem accesa?
În primul rând, avem la îndemână celebrul Excel, program ce face parte din suita Microsoft Office. Dacă până în trecut acesta putea fi accesat doar de către user-ul din fața calculatorului unde lucra, acum, în cadrul Excel-ului, se poate lucra în echipă prin intermediul unui cont conectat la program. Prin intermediul opțiunilor din cadrul panoului “Insert”, programul oferă o gamă largă de soluții grafice pentru reprezentarea datelor.
De asemenea, suita online Google Drive oferă încă o soluție în acest sens prin Google Sheets – o alternativă mai ușoară și mai simplu de accesat de oriunde.
În același timp există și alte soluții special create doar pentru a realiza grafice:
- Canva oferă o soluție online în cinci pași pentru crearea și, apoi, descărcarea, printarea și share-uirea graficelor realizate prin intermediul Graph Maker. De asemenea, oferă o gamă largă de reprezentări vizuale pentru realizarea graficelor dorite.
- Charts Factory este tot o soluție online, pentru care nu este necesară crearea unui cont, fiind o altă alternativă ușoară și rapidă, care oferă niște culori asociate cu figurile mitice grecești.
- Chartify este poate o alternativă cu niște culori ceva mai îndrăznețe, menite să aducă un strop de viață în orice prezentare, cu un design pe măsură. De asemenea, este tot o alternativă gratuită, pentru care nu este necesar crearea vreunui cont.
- BEAM este soluția pe care cei de la Venngage o oferă pentru grafice, printre alte lucruri utile oricărui om de marcomm, precum crearea de infografice, newslettere etc. BEAM este un site destul de simplu și ușor de navigat, care scurtează și mai mult timpul petrecut pentru crearea unor reprezentări grafice moderne.
- Iar pentru cei care își doresc un site ceva mai matematic, ușor asemănător cu Excel și Google Sheets ca interfață, o soluție online este Plotly.
Acestea sunt doar o parte din soluțiile online disponibile acum, care se potrivesc actualelor formate de prezentări. În viitor, cu siguranță vom vorbi de alte tipuri de reprezentări, poate chiar de unele tridimensionale, ce pot face prezentările mult mai interactive decât până acum.
Articol scris de Teodora Maria Bogdan, membru IAA Young Professionals.